1. Ana Sayfa
  2. Genel

Localhost Nedir?

Localhost Nedir?
+ -

Eğer sitenizin internetsiz çevrim dışı bir şekilde nasıl düzenleyebileceğinizi bilmiyorsanız, Localhost nedir? sorusu gibi sorulara ihtiyacınız olacaktır. Çok fazla kişi bilmese de Localhost size çok yararlı olacaktır. Ben de buguün sizlere Localhost nedir? Localhost ne için kullanılır? gibi soruları sizler için hazırladım.

Localhost, sizin varsayılan IP adresiniz olan 127.0.0.1 kendi bilgisayarınızdır. Eğer bu IP adresine bağlanmaya çalışırsanız kendi bigisayarınıza veya sisteminize bağlanmış olursunuz. Local host adından da anlaşıldığı gibi kendi bilgisayarınız tarafından kullanılan sunucudur. 127.0.0.1 IP adresi hiç bir yerde kayıtlı değildir ve hiç bir websitesi tarafından alınamaz. 127’den birbirinden farksız bir IP adresi bölümü vardır. Bunlar WWW’de yoktur. Sadece yerel ağlarda oluşturulan bireysel adreslerdir.

Localhost Ne İçin Kullanılır?

Localhost, ana sunucuda veya internette canlıya geçmeden önce geliştiricilerin ve ağ mühendislerinin, kendi sistemlerini test edebilmeleri için yapılmıştır. Mesela siteniz için yeni bir tasarım test etmek istiyorsunuz. Ancak canlıya geçmeden hemen önce yeni tasarımınızın herşeyinin kesin bir şekilde çalıştığından emin olmamız gerekir. Bu yüzden sitenizi test etmelisiniz. Test yapabilmek için ise Localhost kullanılır. Bu da yeni bir sunucu olarak kendi bilgisayarımızı oluşturabileceğimizi ve yeni temamızın özelliklerini test edebileceğimiz anlamına gelir. Her şeyi test ettikten sonra temanızı web sitenizde paylaşabilirsiniz. Bu sayede sitedeki bir ayarı bozmadan eski temanızdan yeni temanıza sorunsuz ve kolay bir şekilde geçmenizi sağlayacaktır. Ayrıca kötü amaçlı siteleride engellemek için Localhost’u kullanabilirsiniz. Yerel makinede IP adreslerinin ve alan isimlerinin içeren bir bilgisayar dosyası bulunmaktadır. İstenmeyen alan adlarını IP adreslerine koyarak istenmeyen şeye erişilmesini engelleyebilmenizi sağlar.      

Localhost Nasıl Kurulur?

Localhost, üstte de belirttiğim gibi bilgisayarınızın IP’si olan 127.0.0.1 olarak tanımlanır. Bu özellik, tüm Windows ve Unix sistemlerinde bulunan “hosts” isimli bir dosya kullanarak çalışır. Linux’un sisteminde, “hosts” dosyasını / etc / hosts bölümünde bulabilirsiniz. Windows’ta bu özelliği etkinleştirmek için; Denetim masası > Program ve Özellikler > Windows Özelliklerini Aç veya Kapat seçeneğine tıklayınız.

localhost nedir

Açılan kısımda “İnternet Information Services” ve “İnternet Information Services Barındırılabilir Web Çekirdeği” bu iki seçeneği işaretlemeniz gerekmektedir.

Sonrasında “İnternet Information Service” yazan kısmın yanındaki + ya tıklayarak seçimleri genişletin. Açılan bölümde “Word Wide Web”‘in yanındaki + ya basıp tekrar genişletiniz. Uygulama Geliştirme Özellikleri kısmında bulunan +’yada tıkladıktan sonra orada bulunan ASP, ASP.NET 3.5, ASP.NET 4.8 seçeneklerini işaretleyiniz.

Tamam kısmına bastıktan sonra Localhost kurulumu için gerekli dosyalar aranır ve değişiklikler uygulanır. Tamamlandı uyarısını gördükten sonra “Kapat” butonuna basınız. Kurulumun bitip bitmediğini anlamak için Bilgisayarım > Yerel Disk (C)’ye tıklayınız. Inetpub dosyasını görüyorsanız kurulumun tamamlandığından emin olabilirsiniz. Inetpub klasöründeki wwwroot dosyasını sitenize atacağınız dosyalar olarak tanımlayabilirsiniz.

Localhost kurulumunu tarayıcınızda test etmek istiyorsanız adres çubuğunuza “localhost” yazıp enter’a bastığınızda üstteki “Windows’un Internet Information Services” sayfasını görüyorsanız kurulum tamamlanmıştır.

WordPress sitelerinizin test aşamasında Localhost kullanmak isterseniz; XAMPP, MAMP, WAMP gibi programlardan bir tanesini kurmanız ve WordPress’i resmi sitesinden indirmeniz gerekmektedir. Localhost’a gönderdiğiniz dosyalar için XAMPP “htdocs” klasörünü ve WAMP içinde “www” klasörünü kullanabilirsiniz.

Bir başka konumuz olan Anahtar Kelime Nedir?: Anahtar Kelime Nasıl Seçilir? adlı konumuza giderek Anahtar kelime hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Localhost Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Cihazınızla, uzaktaki bir makineyle iletişim kuruyormuşsunuz gibi iletişim kurabilmenizi sağlar.

Geliştiricilere, siteleri yönetmek, gerekli değişiklikleri yapabilmelerini ve test etmeleri için özellikler sunar.

Localhost, WordPress üzerinde bir değişklik yapma konusunda çevrim dışı çalışmanıza olanak sağlar.

Ping testleri, Windows’ta Komut sistemi veya macOS’ta terminal gibi ana komutlar kullanılarak Localhost’ta uygulanır.

İnternet bağlantınızdan bağımsız bir şekilde uygulamalarınız üzerinden çalışmaya devam edebilirsiniz.

Yerel çalışmak, görenlerin sadece sizinle ve bilgisayarınızı kullanan kişiler ile sınırlandırılmasına olanak sunar.

Özet

Localhost, web geliştiricilerin uygulamalarını internetsiz test etmelerini yarayan avantajlara sahip kullanımı ücretsiz bir araçtır. Daha önce hiç kullanmayanların Localhost nedir? sorusundan esinlenerek yerel bir sunucuyla çalışmayı denemeleri; uygulamaları geliştirme aşamalarında işlerine yarayabilmektedir.

Click to rate this post!
[Total: 273 Average: 1]

Yorum Yap

Bu yazının yorum fonksiyonları kapatılmıştır.